19 July 2013

Minyak Fresh Care


Just nak share ngan korang, ari tue kakak ipar aku datang then dia ada bawa sekotak minyak angin jenis nie. Katanya minyak nie datang dari Indon. So aku ambik ler satu untuk try test sebab ari tue aku tengok ada 2 orang offismate aku pakai jugak minyak nie. Minyak nie macam minyak angin lain yang biasa cuma bau dia macam aromatheraphy. Dalam kotak tue ada tiga perisa, yang biasa, teh hijau ngan lavender. Macam makanan ler pulak main perisa2 hehehe.. So aku ambik yang biasa jer sebab yang dua lagi tue tak berapa sesuai ngan citarasa aku. Bercitarasa ler sangat hahaha...



So bila pakai minyak nie aku rasa minyak angin nie lain sikit daripada minyak2 angin biasa tapi nie testimonial aku jer yer. Bila sapu minyak angin nie kat kepala aku ker, kat belakang leher or kat mana2 tempat yang aku rasa sakit then lepas sapu tue akan rasa berangin dan sejuk jer kat tempat2 yang aku sapu tue. Then Alhamdulillah pening2 or sakit2 kepala aku tue boleh hilang sikit. Tapi kadang2 kalau dah pening or sakit kepala sangat, terpaksa gak makan ubat cap dol. Tue pun kalau dah tak tahan sangatlah. Al-maklumlah kadang2 bila kena gastrik tue meruntun jiwa sengsara aku dibuatnya hehehe...  

Mungkin bau dia yang macam aromatheraphy dan kesan ubat dia yang sejuk tue buatkan minda kita berasa tenang dan segar kot. So lama2 sakit pening2 tue pun boleh hilang sikit agaknya. Sebenarnya ubat2 semua nie pengantara jer untuk kita sembuhkan penyakit tapi selebihnya dengan izin Allah... Di samping tue kita juga kena berfikir positif dan yakin lepas tue baru tawakal, Insha Allah sakit kita tue boleh sembuh... 

Tue lah kadang2 macam tue jugak dengan kehidupan, kalau boleh kita kena selalu fikir positif baik tentang diri kita atau pun tentang orang lain. Maknanya selalu berprasangka baik. Kita kena sentiasa fikir positif sebab setiap yang berlaku dalam kehidupan kita atau orang lain tue ada hikmahnya. Baik buruknya semuanya telah tertulis untuk diri masing2. Bila kita selalu fikir positif barulah kita akan rasa tenang dan happy selalu. Bila happy selalu barulah penyakit tak datang kan. Kalau ditimpa sakit punn anggaplah semua tue ujian dariNYA dan banyakkanlah bersabar. Apa pun yang penting dekatkanlah diri kita selalu dengan Tuhan. Kalau ditimpa masalah mohonlah banyak2 kepadaNYA seperti mana maksud ayat ke-5 dalam Surah Al-Fatihah yang bermaksud "Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan"...

Macam pakar motivasi pulak ler aku hehehe... Bukan apa, sekadar mengingatkan diri aku sendiri dan juga kawan2 yang lain. Yang baik tue datang dari Allah dan yang buruk tue datang dari diri kita sendiri. Wallahualam... 


No comments: